Günümüzde diplomasi her geçen gün daha da önem kazanıyor. Türkiye’nin içinden geçtiği süreç göz önüne alındığında diplomasi daha da farklı bir anlam kazanıyor. Uluslararası ilişkilerdeki gerginlik, diplomasinin çeşitliliğini de beraberinde getiriyor. En çok bilinin kamu diplomasisi yanısıra sektörel diplomasiler de ilişkilerde değerlendirilmesi gereken alternatifler arasında yerini alıyor. Kültür ve turizm diplomasisi bunlardan sadece biri. Bu alanda yapılan faaliyetler Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlamaktadır.
Kültür ve turizm diplomasisi, İstanbul’da geçen yıl TASAM (Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi) “Global Sivil Diplomasi İnşası Programı”nda, bu yıl da Kültür ve Turizm Bakanlığı “Üçüncü Kültür Şurası”nda geniş bir şekilde ele alındı.
TASAM’ın konuyla ilgili bir tesbiti şöyle: “Kültür ve turizm diplomasisi, medeniyetimizin sahip olduğu sevgi ve hoşgörü kültürünün tanıtılmasına ilaveten, ülkenin prestijinin sağlam tutulması, ucuz bir ülke imajı yerine, ziyaret edilen ülke için katma değeri yüksek ama ziyaret edenlerin prestijini artıran saygın bir ülke olarak sunulması, ülkenin diğer alanlardaki saygınlığını da artıracaktır”.
Evet, İstanbul’daki toplantılarda teorik çerçevesi ortaya konulan bir kültür ve turizm diplomasisi örneği Manavgat Çolaklı’da uygulanıyor. Vonresort Hotels’de gayet mütevazi bir şekilde kültür ve medeniyet değerlerimiz sergilenip, tanıtılıyor. Adeta bir açık hava müzesini andırıyor.
Duvarlarda dev portreler…
Vonresort Hotels’in iç ve dış mekanları Türk kültür ve medeniyetini resmeden seramik ve dev fayanslardan oluşan portrelerle süslenmiş. Hem turistler hem Türkiye içinden gelen misafirler ülkemizin farklı yerlerdeki tarihi ve turistik mekanlarının minyatürleriyle büyüleniyorlar. Seramik ve duvarları tam boy doldurmuş tablolarda neler mi var? Seramiklerde, Semazenler, çeşit çeşit kaftanlar, Kayı Boyu Bayrağı ve diğer değerlerimiz yer alıyor. Fayanslarda da Kız Kulesi, Manavgat Şelalesi, Celsus Kütüphanesi ve diğerleri. Türk İslâm motifleri seramikler göz kamaştırıyor adeta. Ve dış cephelerdeki devasa portreler sizi bir açık hava müzesindeymiş gibi bir havaya sokuyor. Türkiye’nin farklı kültür ve turizm merkezlerinin fayanslara nakış nakış işlenmiş kültür tarihimizle tanışıyorsunuz. BIEN Seramik’le ortaklaşa geliştirilmiş bu etkileyici memleket manzaraları aslında şuuraltına “Ben Türkiye’yim” mesajını yerleştiriyor. Çaktırmadan, bağırmadan ve en önemlisi de ürkütmeden bir kültür diplomasisi yürütülüyor.
Kediler Dünyası
Vonresort Hotels’de kültür diplomasisi yanısıra insanı etkileyen ve dikkat çeken bir başka sosyal sorumluluk projesi ise Kediler Dünyası projesi. Kediler Dünyası projesiyle çevredeki sahipsiz kedilere sahip çıkılmış. Kedilere bir barınak yapılmış. Burada kediler korunuyor ve besleniyor. Kış ve yaz kadrolu kediler var. Böyle örnek bir projeyle hem hayvan severlik geliştirilirken, hem de yemek atıkları en uygun bir şekilde değerlendiriliyor. Özellikle çocuklar için tam bir eğlence ve hayvan sevgisinin aşılandığı bir laboratuvar adeta.
Ecdat yad edilmiş bu projeyle adeta. Bilindiği gibi Osmanlı camilerinde ‘Kuş Evleri’ varmış. Hatta Şam’da Kediler Camii adında bir camii varmış. Burası, aynı zamanda sokağa atılan kedi yavrularını himaye için kurulmuş bir vakıfmış.
Ecdat, insana nasıl davranılıyorsa hayvanlara da aynı şekilde davranılması gerektiğini öğretiyor bize.
Bu projelerin mimarı, müessese müdürü Süleyman Gürpınar bey ve ekibi. Yapılan işlerde karşınıza çıkan sır ise yenilikçi, yaratıcı ve bir o kadar da gönülden işe sarılmak. Zira Süleyman bey o kadar hassas ki, yolda yürürken yere düşmüş en ufak bir kağıt parçasını dahi eğilip alıyor ve çöpe atıyor. Bu örnek davranışı günlük yaşamının bir parçası haline getirmiş. Gözleri her an etrafta bir şeyler arıyor kaldırmak ve düzeltmek için. Personel ise bu davranışı takip ediyor. Esasen bu didaktik yaklaşım kalıcı ve etkileyici bir pedagojik faaliyettir.
Evet. Kültür, turizm ve gastronomi deyip geçmemek lazım. İdealist ve yaratıcı yöneticiler sayesinde kelimenin tam anlamıyla bir kültür ve turizm diplomasisi yapılıyor. Ve tabiiki, bu projelerin hayata geçirilmesi ve ilham kaynağı olan bir isim var. O isim, adının öne çıkmasını istemeyen, mütevazi, övünmeden hoşlanmayan, iş ve disiplin ahlakıyla örnek bir insan olan Nurullah Ercan beydir. Örneklerinin çağalması dileğimle…
Veyis Güngör
23 Temmuz 2017